De licentiecommissie van de KNVB heeft PEC Zwolle ingedeeld in de zogeheten categorie 1, omdat de voetbalcub zijn financiën niet voor elkaar heeft.

Dat heeft de KNVB donderdag bekendgemaakt.

In totaal zitten vier eredivisieclubs in categorie 1. Naast PEC gaat het om FC Twente, NAC Breda en FC Dordrecht.

PEC en FC Dordrecht hadden vorig seizoen hun financiële zaken beter op orde en zaten toen nog in categorie 2. 

Uit de Jupiler League behoren De Graafschap, Fortuna Sittard, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, VVV-Venlo, Telstar en FC Den Bosch tot categorie 1.

Excelsior heeft juist de zorgwekkende categorie 1 verlaten.

Vorig jaar zaten er nog maar vijf clubs in categorie 1, nu zijn  dat er twaalf. ''De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet makkelijk heeft'', zegt Mark Boetekees, bestuurssecretaris betaald voetbal en verantwoordelijk voor de afdeling licentiezaken van de KNVB.

''Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan.''

Punten in mindering

De clubs uit die laagste categorie moeten van de KNVB werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf voor verantwoordelijk en moeten een plan van aanpak maken om structureel terug te kunnen keren naar categorie 2 of 3.

Als een club zich niet houdt aan het plan van aanpak kan de KNVB de club een sanctie opleggen. Onlangs kreeg FC Twente daarom drie punten in mindering. 

Categorie 2 en 1

ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II zijn ingedeeld in catergorie 2.

In categorie 3, de clubs die hun financiële zaken goed voor elkaar hebben, zitten zeven eredivisieclubs: Ajax, SC Cambuur, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen en Feyenoord. 

FC Oss en FC Almere City zijn de enige Jupiler League-clubs in categorie 3.