De twee mannen die zijn opgepakt in verband met de liquidatie in Zwolle in september vorig jaar, zijn niet van deze moord beschuldigd. Volgens de verdediging heeft het duo ook niets met die moordaanslag te maken.

Dit bleek donderdag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle.

Op 3 september vorig jaar werd een 48-jarige man in de auto in zijn wijk met een automatisch wapen beschoten. Zijn voorruit was doorzeefd met kogels. De man overleed later in het ziekenhuis.

De 39-jarige Özden S. en de 45-jarige Hendrik D. werden in december opgepakt in verband met de moord. De rechtbank oordeelde eerder al dat er te weinig bewijs is voor een verdenking voor de moord.

Het duo wordt nu nog wel verdacht van wapenbezit. De afgelopen maanden wist het OM meer bewijs te leveren voor het wapenbezit, meldt de aanklager. Zo is van beide verdachten DNA-materiaal op enkele wapens aangetroffen.

Tenlastelegging

Bij S. stond de moord aanvankelijk wel op zijn tenlastelegging. "Van hem werd gezegd dat hij de trekker heeft overgehaald", zei advocaat Kees de Kock. "Elke dag dat hij langer vastzit, wordt hij in verband gebracht met die moord." S. zou met de dood zijn bedreigd.

Het duo is midden december opgepakt als enige twee verdachten in deze liquidatiezaak. Bij een woning en in een loods in Zwolle werden wapens en explosieven aangetroffen, waaronder een mitrailleur. Op grond van alleen die verdenking blijven ze vastzitten, besloot de rechtbank.