Niet wetten en regels zelf, maar de manier waarop deze geïnterpreteerd worden, is vaak de reden waarom nieuwe initiatieven in de gemeente Raalte gedwarsboomd worden.

Dat stelt het Raalter gemeentebestuur dinsdag in een antwoord op vragen van D66.

D66'er Peter Moorman vroeg aan het gemeentebestuur om een quick scan uit te voeren naar regels en wetten die elkaar in de weg zitten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil gemeenten de mogelijkheid bieden om die regels tijdelijk buiten werking te stellen. 

De gemeente Raalte vindt het nog wat vroeg om daar direct in mee te gaan. Volgens het gemeentebestuur is het initiatief van Plasterk vooral bedoeld om een discussie te starten. Niet alleen over de regels en wetten zelf, maar ook over de interpretatie daarvan.

Overheidsparticipatie

Het gemeentebestuur is daarom niet direct van plan om een quick scan uit te voeren, maar wil wel met de gemeenteraad in gesprek over de uitvoering van die knellende regels.

Overigens laat zij in haar antwoordbrief aan D66 ook al weten dat er een soortgelijk project binnen het gemeentehuis loopt, om de overheid meer mee te laten denken met burgers. Dat project valt onder de noemer overheidsparticipatie.