Het Deventer Ziekenhuis is niet van plan op korte termijn haar snoepautomaten weg te halen. Ook de inhoud van de automaten zal de komende tijd niet worden aangepast naar gezondere snacks.

Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel behoorlijk onder vuur. Uit een onderzoek van Editie NL blijkt namelijk dat 82 procent van de ziekenhuizen snoepautomaten heeft staan.

Gezondheidsdeskundigen noemen de ongezonde snacks ongepast in een omgeving waar gezondheid juist centraal staat. In het Deventer Ziekenhuis staan momenteel twee snoepautomaten. 

Eén automaat staat bij de spoedeisende hulp en één bij het bezoekersrestaurant. Uit het onderzoek blijkt dat de aangeboden producten in die automaten voor 70 tot 90 procent bestaat uit ongezonde snacks.

Maaltijd

Ondanks de kritische geluiden is het Deventer Ziekenhuis niet van plan de automaten weg te halen of aan te passen. Woordvoerder Robert van Putten legt uit waarom: "Op de spoedeisende hulp komen 24 uur per dag en zeven dagen per week patiënten en begeleiders binnen."

"Soms moeten zij een tijd lang wachten vanwege de drukte of, in het geval van de begeleiders, vanwege het feit dat de behandeling tijd nodig heeft. Omdat deze groep onverwacht naar het ziekenhuis moet, kan het zijn dat hun laatste maaltijd lang geleden is. De automaat kan dan uitkomst bieden", aldus de woordvoerder.

Meerwaarde

Ook de automaat bij het restaurant in de centrale hal is volgens het Deventer Ziekenhuis van meerwaarde voor haar bezoekers. "Hier zien we mensen met verschillende behoeften. Niet zelden komen bezoekers ongepland en voor lange tijd. Een deel van hen geeft aan behoefte te hebben aan hartige of zoete producten. Daarnaast is de automaat in de hal er omdat het restaurant niet altijd open is."

Volgens Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, is een ongezond snoep- en snackaanbod volstrekt ongepast in een ziekenhuis, omdat dit een plek is waar mensen komen om beter te worden. Maar het Deventer Ziekenhuis vindt dat de bezoeker daar prima zelf over kan beslissen.

Politiek

De PvdA in Deventer vindt het onwenselijk om te zien dat een organisatie als het Deventer Ziekenhuis ongezonde producten aanbiedt. "Eigen keuze of niet; je hoeft het niet te leveren aan een bezoeker. Daarin schiet het ziekenhuis nu door. Het zou daarom goed zijn als zij hun verantwoordelijkheid daarin nemen."

D66 in Deventer vindt dat er geen richtlijnen moeten komen voor wat in de automaten zit. "Wanneer je in het ziekenhuis ligt, moet je al genoeg inleveren aan onafhankelijkheid en zelfstandigheid", vinden zij. "Laat iemand dan alsjeblieft zelf bepalen wat hij wil eten tussendoor. Mensen zelf zijn verantwoordelijk voor hun voeding, daar hoeven anderen zich niet mee te bemoeien."

Gemeentebelang wil zich niet al te veel mengen in de discussie rondom ongezonde snacks in het Deventer Ziekenhuis. "In de rol van de gemeente past het benoemen van de aanwezigheid van snoepautomaten en misschien zelfs het geven van advies over de inhoud. Maar daar moet het wel bij blijven."

De fracties van Deventer Sociaal en VVD vinden dat de Deventer politiek zich niet moet bemoeien met het aanbod van ongezonde snacks in het Deventer Ziekenhuis. "Het voedingsgebruik een eigen verantwoordelijkheid", stelt Deventer Sociaal. De VVD vindt dat De Deventer politiek zich daar niet over moet bemoeien."

Verantwoordelijkheid

"We voeren een terughoudend beleid en bieden ook producten aan die als gezond(er) worden aangemerkt. We maken als ziekenhuis wel deel uit van een maatschappij waarin autonome personen ook zelf een beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid hebben", aldus Van Putten.

Volgens de woordvoerder zijn er bij het ziekenhuis ook nog nooit klachten binnengekomen over de snoepautomaten. "Een beperkte consumptie van dit soort producten is vaak ook geen probleem. Daarnaast biedt het bezoekers soms ook troost op bijvoorbeeld moeilijke momenten. Met ons gevarieerde aanbod komen we tegemoet aan de wensen van de patiënt en bezoeker."