De bekende ondernemer Hennie van der Most heeft van de rechtbank Overijssel maandag een boete van 30.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk gekregen voor het opslaan van puin zonder vergunning.

Ook lagen op een van zijn bedrijven in de gemeente Hardenberg auto-onderdelen en sloopafval zonder dat hij daar toestemming voor had.

Een neef van hem bestuurde een mobiele puinbreker, zonder dat hij daar de benodigde papieren voor had. Het puin was onder meer afkomstig van particulieren die er kwamen storten en van zijn bedrijf in Kalkar, waar hij een voormalige kerncentrale ombouwde tot hotel en pretpark.

Van der Most is eigenaar van vijftien bedrijven met in totaal achthonderd personeelsleden. Van een dergelijke ondernemer mag worden verwacht dat hij weet aan welke regels hij zich moet houden, stelde de rechtbank.

Overleg

De afvalstromen op het terrein werden niet geregistreerd. De zaak kwam aan het rollen na klachten van omwonenden. Van der Most gaf in het verhoor aan dat hij het terrein als grasland had gekocht en dat er geen toezicht werd gehouden.

De rechtbank woog in het voordeel van de ondernemer dat hij niet eerder veroordeeld is. Ook dat hij na constatering van de overtredingen met de gemeente Hardenberg overlegde hoe hij wel aan de regels kon voldoen.