De gemeente Zwolle heeft meer geld beschikbaar gemaakt voor de gemeentelijke rekendienst.

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur en LocalFocus.

Daarmee is de gemeente een van de weinige in Nederland die meer investeert in de rekendienst. Er wordt 4.000 euro meer uitgetrokken voor de Zwolse rekenkamer. Daarmee komt het volledige budget in 2014 uit op 54.000 euro.

De gemeente Hardenberg in Salland bezuinigt juist fors op de lokale rekenkamer. De dienst moet het met 35.000 euro minder doen ten opzichte van 2010. Hardenberg kort daarmee meer dan de helft van het beschikbare budget in.

Takenpakket

De begrotingen van alle gemeenten samen zijn dit jaar met 10 miljard euro toegenomen, dit komt mede door een groter takenpakket van de gemeenten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt de bezuinigingen dan ook zorgelijk en overweegt de wet aan te passen.

Ook wil de minister kijken of er misschien beter samengewerkt kan worden door rekenkamers tussen verschillende gemeenten. Jan de Ridder van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies noemt de omvang van bezuinigingen zorgelijk. "Zeker gegeven de nieuwe uitdagingen waar de gemeenten vanwege de nieuwe taken voor staan."