Via een rechtszaak wil de Vogelbescherming winterrust voor ganzen in Overijssel afdwingen. Deze provincie besloot vorig jaar om ook in de wintermaanden de jacht op ganzen toe te staan.

Overijssel is daarmee de enige provincie die ook in de winter ganzenjacht toestaat, zei een woordvoerder van de Vogelbescherming donderdag.

De ontheffing aan jagers is eind vorig jaar al verleend, maar de jacht lag al snel stil vanwege de geconstateerde vogelgriep in de omgeving van Kampen. Inmiddels mag weer volop gejaagd worden.

''Nederland heeft internationale verantwoordelijkheid voor deze overwinterende dieren. Dat wordt in Overijssel niet gerespecteerd.'' De rechtszaak dient donderdagmiddag in de rechtbank in Zwolle.

Groeiende aantal

Volgens het college van gedeputeerde staten van Overijssel hebben boeren in de provincie veel last van het groeiende aantal ganzen. In 2005 waren er circa 14.400 ganzen in deze provincie; in 2013 waren het er ongeveer 25.000.

De schade aan gewassen is sindsdien meer dan verdubbeld, meldde de provincie eerder. Volgens de Vogelbescherming hebben boeren juist in de winter amper schade door de overwinterende ganzen.