De op oudjaarsmorgen gehouden inbrengochtend in museum Palthehof in Nieuwleusen heeft miljoenen opgeleverd aan papiergeld. Het zijn echter Duitse Marken uit de oorlogstijd en daardoor geheel waardeloos.

Voor de tentoonstelling Vijf donkere jaren in 2015 zijn het echter wel mooie objecten evenals een aantal muntstukken uit de oorlog.

Naast vele papieren uit en met betrekking tot de oorlogsperiode en bevrijding zijn meer interessante objecten: een kookketel van Canadese bevrijders die in Nieuwleusen is achtergebleven, een herinneringsbord aan de bevrijding, en diverse foto's.

Een geallieerde verbindingsradio krijgt ook zeker een plaats in de tentoonstelling evenals een aantal brieven van een onderduiker in Nieuwleusen die hij, nadat hij naar Duitsland werd gevoerd, naar het thuisfront schreef.

Canadees uniform

Het zijn enkele voorbeelden van de door tientallen personen ingebrachte en nog toegezegde voorwerpen. Onder dit laatste is onder andere een compleet uniform van een Canadese bevrijder. De grotere toegezegde objecten worden eerst bij de mensen thuis bekeken of ze gebruikt kunnen worden.

Komende periode zal het museum zich bezig houden om de expositie, die Nieuwleusen en omgeving als uitgangspunt heeft, vorm te geven. Op 1 april wordt de tentoonstelling in museum Palthehof geopend, die daarna te zien is tot en met oktober.