Oudjaarsdag verloopt in de regio Salland vooralsnog rustig. Wel wordt er veel plaatsen aan carbidschieten gedaan en wordt er veel vuurwerk afgestoken. 

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast zijn uit de regio al enkele honderden klachten binnengekomen over het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. De overlast wordt vooral gemeld door inwoners van Zwolle en Deventer. 

De politie raadt burgers die hun afvalcontainers nog aan de straat hebben staan, deze zo spoedig mogelijk daar vandaan halen. De containers vormen vaak een gewillig slachtoffer voor vandalen met vuurwerk.

Populariteit

Naast het grote aantal meldingen zijn er verder vooral tekenen dat vuurwerk in de regio nog altijd populair is. Ondernemer Ferry Wunnink van Multimate in Lemelerveld heeft continu mensen aan de vuurwerkbalie. 

Ondanks het feit dat er dit jaar korter vuurwerk afgestoken mag worden dan voorgaande jaren, heeft hij niet het idee dat er minder vuurwerk verkocht wordt. 

Veel klanten halen op de laatste dag van het jaar gauw nog een pakketje vuurwerk. “Ik loop zelfs voor op vorig jaar,” stelt Wunnink. 

Wel ziet Wunnink een verschuiving in de aankoop van vuurwerk. Dat komt omdat er minder tijd is om vuurwerk af te steken. “Mensen kopen liever een paar grote potten in plaats van een pakketje. En dat is ook meestal ons advies. Koop iets minder, maar beter vuurwerk. Dat vergroot het plezier echt.”

Carbid

Naast het vuurwerk is het carbidschieten in de regio natuurlijk uitermate populair. Onder andere in Ommen, Olst, Nieuwleusen en Dalfsen worden er in vele weilanden voorwerpen afgevuurd uit melkbussen of vaten.

De traditie van carbidschieten staat wel onder druk. Er gelden tegenwoordig steeds strengere regels voor carbidschieten. Maar dat lijkt de populariteit vooralsnog niet in de weg te staan.

In de regio branden er verder veel vreugdevuren. Onder andere in Kampen en IJsselmuiden zijn veel vreugdevuren te vinden. 

Weersverwachting

Tijdens oud en nieuw blijft het droog in Salland. Het waait matig tot stevig uit het zuidwesten. Wel is er kans op nevel en mist in de avond en in het begin van de nacht. Rond 03.00 uur trekt de mist weg, maar wordt het wel steeds bewolkter. De temperaturen schommelen rond het vriespunt.