De beste oliebollen in Salland zijn te koop bij Bakkerij Jonker in Oldebroek.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Oliebollentest van het AD.

De oliebol van Bakkerij Jonker werd beoordeeld met een 8,5 en eindigde daarmee op de twintigste plaats. Aan de test deden 159 oliebolbakkers mee.

De conclusie van de jury over de Haagse bakkerij luidde als volgt: "Met hetzelfde cijfer belandde de gedreven bakker Hendri Jonker in 2010 nog op de dertiende plaats. Dat zegt iets over de toegenomen concurrentie. Categorie van het lekkere 'dooreetbolletje."

IJsselstein

De winaar van de Oliebollentest 2014 is Bakkerij Brokking in IJsselstein. Op de tweede plaats eindigde De Verswinkel Ruud & Chantal Gremmee in Rossum en op de laatste plaats eindigde Hollandse Gebakkraam in Oosteind.

Zij kregen van de jury een nul, met het predikaat 'oneetbaar.' Het rapport luidde: "Ongehoord. Man scharrelt rond in kraam met brandende pijp in mond. Panel weet dat niet, maar is genadeloos. Vetbol die naar motorolie stinkt. Glinsterende vetspons. Dieptepunt van 2014."

Niveau

Het niveau van de oliebollen wordt steeds hoger, stelt het AD testpanel vast. Tien jaar geleden scoorde zeventig procent nog een onvoldoende, dit jaar haalde twee van de drie onderzochte bakkers een voldoende. Een op de vijf onderzochte verkooppunten scoorde zelfs een acht of hoger.