SC Cambuur heeft zaterdag zijn laatste duel van 2014 gewonnen van PEC Zwolle. De ploeg van Henk de Jong won met 2-1 door een benutte strafschop vlak voor tijd.

Erik Bakker schoot in de 89e minuut raak vanaf elf meter nadat PEC-keeper Warner Hahn volgens arbiter Martin van den Kerkhof Martijn Barto had gevloerd in het zestienmetergebied.

PEC Zwolle was in de negentiende minuut nog wel op voorsprong gekomen via Thomas Lam. Na een uur spelen maakte Cambuur-middenvelder Sander van de Streek gelijk.

Tomas Necid dacht halverwege de tweede helft PEC weer op voorsprong te brengen, maar zijn doelpunt werd tot grote woede van coach Ron Jans afgekeurd door Van den Kerkhof.

Cambuur, waarbij de in de winterstop vertrekkende Albert Rusnak gewoon in de basis stond, steeg naar de voorlopig zesde plaats met 26 punten. PEC is de nummer drie met 29 punten, maar Feyenoord en AZ kunnen de bekerhouder nog voorbij.

Balbezit

Cambuur had het meeste balbezit maar werd nooit echt gevaarlijk. PEC, dat na vijf minuten Mustafa Saymak al geblesseerd zag uitvallen, probeerde in de omschakeling te profiteren. Daarin slaagden de gasten na negentien minuten. Lam schoot de bal fraai in de kruising: 0-1. Vlak daarna zag Necid zijn kopbal van de lijn gehaald.

Cambuur ontbeerde creativiteit in de eerste helft, maar kwam een stuk feller uit de kleedkamer. Dat leverde in de 57e minuut de gelijkmaker op. Van de Streek kapte zich binnen het strafschopgebied knap vrij en passeerde Hahn in de verre hoek: 1-1. Etiënne Reijnen kopte enkele minuten later hard op de vuisten van de PEC-doelman.

Reijnen had even na zijn kopbal geluk toen scheidsrechter Van den Kerkhof een doelpunt van Necid afkeurde. De Tsjech zou bij een hoekschop Reijnen hebben weggetrokken. Er leek echter weinig aan de hand. Daar stond wel tegenover dat de hoekschop waaruit Necid de bal in doel werkte eigenlijk een doeltrap voor Cambuur had moeten zijn.

Zowel Cambuur als PEC ging vanaf dat moment voor de winst. Cambuur was daar nog het dichtst bij, al was dat aan PEC-speler Maikel van der Werff te danken. Hij passeerde bijna zijn eigen doelman, maar Hahn kon nog net een hand achter de bal krijgen.

Het leek bij 1-1 te blijven, totdat Hahn in de slotfase Martijn Barto neerlegde. Bakker benutte de strafschop feilloos en stelde daarmee de zege veilig.

Van Polen woedend op arbiter Van den Kerkhof: 'Hij deed maar wat' | Bekijk de stand in de eredivisie