Het Salland Festival is gered en gaat - in kleinschaliger vorm - verder. Boerderij Strunk wordt de thuisbasis, de boerderij wordt daarmee steeds meer een culturele boerderij. 

Dansvereniging Ralda ontwikkelde direct nadat bekend werd dat het festival stopte, een plan voor een doorstart. Het bestuur van Boerderij Strunk haakte gelijk aan.

Op het bericht dat het Salland Festival de stekker er uit getrokken had, werd veel gereageerd.

"Dat heeft er zeker toe geleid dat wij nu verder gaan en verder kunnen", zegt Ralda èn Strunk-voorzitter Henk Veenendaal. Die hoopt, maar verwacht ook wel, dat de gemeente Raalte deze doorstart zal ondersteunen. Ook bij de provincie verwacht Veenendaal open deuren aan te treffen.

Warm bad

"De reacties van het publiek op het verdwijnen van het festival voelt als een warm bad. Vol met enthousiasme storten we ons in de doorstart. Ik heb daar gewoon heel veel zin in en denk dat we terug kunnen naar de kernwaarden van het festival: een culturele ontmoeting van verschillende landen, een mooi feest en veel genieten, " aldus Veenendaal.

Ralda en Strunk denken eerst aan een festival met een stuk of drie internationale groepen, aangevuld met een aantal groepen uit Nederland.

Subsidie

Gebrek aan gemeentelijke subsidie deed het vorige festivalbestuur besluiten de organisatie te staken. "Er zijn in afgeslankte vorm geen sponsoren nodig. We hebben geen tent nodig, we hoeven Tijenraan niet meer af te huren. En we hebben onze eigen bar-omzet. We hebben een startkapitaal waarmee de voorbereidingen van start durven laten gaan."

De bijdragen van gemeente en provincie bepalen hoe groot de eerste versie van het vernieuwde festival er uit zal zien.

Henk Veenendaal roept iedereen op die zin heeft, mee te doen met de doorstart. Ook de vele vrijwilligers van het Salland Festival worden daartoe opgeroepen. "Hun kennis en kunde is zeer welkom. Laten we die ervaring vooral niet verloren laten gaan."