De gemeenteraad van Raalte wordt dinsdagavond tijdens een besloten vergadering bijgepraat over de door de gemeente Raalte verloren rechtszaak tegen voormalig wethouder Haarman.

De rechtbank oordeelde toen dat Raalte niet kon bewijzen dat Ben Haarman geweten moet hebben van het stortgat in de grond van het erf dat hij in de jaren 2000 verkocht aan de gemeente. Raalte draait nu zelf op voor de opruimkosten van circa 200 duizend euro.

Na getuigenverhoren oordeelde de rechtbank dat niet is vast te stellen dat Haarman wist van het bestaan van het stortgat toen hij de boerderij aan de gemeente verkocht.

Het is mogelijk dat er dinsdagavond door de gemeente besloten wordt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak die de rechter afgelopen woensdag deed.

Boerderij

De gemeente Raalte wilde bedrijventerrein De Zegge uitbreiden en kocht in 2006 de boerderij en grond van Haarman. Bij grondwerkzaamheden in 2012 bleek een oud stortgat in de grond te zitten. 

Volgens de gemeente moest de oud-wethouder hiervan hebben geweten. Hij is geboren en getogen op de boerderij en had daar vanaf 1981 tot 2012 een agrarisch bedrijf; eerst met zijn vader en na 1990 alleen. De gemeente eiste dat de Haarman de saneringskosten zou betalen.

Haarman trad af "om de handen vrij te hebben zich tegen die verdenking te strijden". Na meer dan twee jaar procederen deed de rechter woensdagmiddag de uitspraak dat er op geen enkele manier te bewijzen is dat Haarman van het stortgat wist.

Getuigenverklaringen

Op basis van getuigenverklaringen en door beide partijen ingebrachte stukken leidt de rechtbank af dat het stortgat in de periode 1962 – 1966 is afgedekt. Haarman was toen tussen de twee en zes jaar oud.

De rechtbank kan op basis van de getuigenverklaringen niet met voldoende zekerheid vaststellen dat Haarman zich uit zijn kinderjaren kan herinneren dat er een stortgat was.