De SP wil een proef in Overijssel met lichtgevende verf langs de randen van fietspaden of parallelwegen. In het donker zijn de randen van de wegen vaak niet goed zichtbaar.

Dat meldt RTV Oost.

Een markering met lichtgevende verf zou de veiligheid kunnen vergroten, zegt SP-fractievoorzitter Frank Futselaar. Bij de Fietsersbond komen regelmatig klachten binnen de randen van wegen nogal eens niet goed zichtbaar zijn, door verblinding van de lampen van tegenliggers op de hoofdrijbaan.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) pleit ook voor het aanbrengen van kantmarkering op fietspaden om ongevallen bij met name 50-plussers te voorkomen.

Kunstenaar

Inmiddels heeft bouwbedrijf Heijmans samen met kunstenaar Daan Roosegaarde lichtgevende belijning voor wegen en fietspaden ontwikkeld. 

Het idee voor de markering komt uit een provinciaal jeugddebat dat een jaar geleden werd gehouden. Jongeren kwamen met het idee en opperden ook om er een werkgelegenheidsproject voor jongeren van te maken. De SP vindt dat ook dat onderdeel van het idee moet worden uitgewerkt.