Hogeschool Saxion in Deventer geeft de leerlingen geen vrij om vrijdag te demonstreren in Den Haag tegen het wetsvoorstel om de studiebeurs af te schaffen.

Dat laat een woordvoerder van de school donderdagmiddag weten aan NU.nl. Hiermee weerspreekt zij eerdere berichtgeving dat Saxion de leerlingen vrij geeft om bij de demonstratie aanwezig te zijn.

"Het bericht is verkeerd opgepakt. De leerlingen hebben vrijdag toetsen, dus het is wel de bedoeling dat ze daarbij aanwezig zijn", aldus de woordvoerder. 

Leerlingen van Hogeschool Aventus in Deventer zijn alleen vrij om te demonstreren als zij zich hiervoor aanmelden bij de studentenraad. Dat laat een woorvoerder van de school weten aan NU.nl. "Aventus heeft alle leerlingen dus geen vrij gegeven."

SP

Woordvoerder Shukria Ibrahim van Rood-Deventer, de politieke jongerenorganisatie van de lokale SP, zei eerder tevreden te zijn met het besluit.

"Bij Rood hopen we dat de andere scholen in Deventer en de rest van Nederland hier een voorbeeld aan zullen nemen, en hun studenten ook de mogelijkheid zullen bieden om te strijden voor hun toekomst", aldus Ibrahim.

Als deze wet wordt aangenomen moeten studenten voortaan hun hele studie lenen.

Malieveld

De wet die het leenstelsel regelt wordt gesteund door D66, GroenLinks, VVD en PvdA. Veel jongeren zijn het niet met die plannen eens en gaan daarom 14 november demonstreren. De demonstratie vindt plaats op het Malieveld en begint om 13.00 uur. Er is busvervoer geregeld door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB).

Om de studenten van Saxion nog eens extra te motiveren om mee te "vechten", staat Rood-Deventer deze week bij de school om te flyeren en studenten op te roepen om mee te gaan.

Achtergrond: Dit zijn de consequenties van het leenstelsel voor studenten