Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil graag honderd extra plaatsen realiseren in het asielzoekerscentrum in Schalkhaar.

De uitbreiding is nodig omdat er bij het COA veel meer asielaanvragen binnenkomen, onder meer door de oorlog in Syrië. Het COA heeft daarom een vergunning aangevraagd voor de tijdelijke uitbreiding.

De gemeente voelt zich medeverantwoordelijk voor de opvang van de vluchtelingen en staat positief tegenover het verzoek van het COA. De gemeente neemt de vergunningaanvraag nu in behandeling. De plannen van het COA zijn besproken met de bewonerscommissie in Schalkhaar. Als alles volgens planning verloopt is het azc begin volgend jaar klaar voor de opvang van extra mensen.

Instroom

Er zijn eerdere periodes geweest waarin er meer behoefte was aan opvang van mensen. Toen de instroom van vluchtelingen daalde, is dat aantal naar beneden bijgesteld. In 2009 sloot de gemeente Deventer de huidige overeenkomst met het COA voor 550 plaatsen. Nu de instroom weer hoger is, wil het COA graag tijdelijk terug naar het niveau van 650. Het COA gaat er van uit dat de extra opvang nodig is voor een periode van 3 jaar.

De nood is hoog en het COA ziet zich genoodzaakt om zowel nieuwe locaties te creëren als bestaande locaties te vragen om mee te werken aan de opvang. Op het parkeerterrein van azc Schalkhaar, aan de zijde van de Spanjaardsdijk, wil het COA 20 nette stacaravans plaatsen. Daardoor ontstaan er 100 extra opvangplekken.

Opvangcapaciteit

Het COA heeft een groot landelijk tekort aan opvangcapaciteit. De organisatie zag zich genoodzaakt om over te gaan tot noodmaatregelen door asielzoekers op te vangen in paviljoens en in een evenementenhal van de IJsselhallen in Zwolle. Op dit moment verblijven er ruim 24.000 mensen in opvanglocaties van het COA.