Bij de intocht van Sinterklaas in Deventer zijn ook dit jaar 'gewoon' Zwarte Pieten aanwezig.

De Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie (SADSC) ziet ondanks de hevige discussie over de kleur van Piet geen aanleiding om deze te veranderen.

De SADSC ontfermt zich in Deventer al meer dan 150 jaar over de organisatie van de aankomst van Sinterklaas en zijn gevolg. Dit jaar zal de Sint op zaterdag 29 november aan de verlaagde Wellekade arriveren.

Landelijk, maar ook lokaal, speelt de discussie over Zwarte Piet. De SADSC volgt de discussie en ziet momenteel geen aanleiding om aanpassingen in de personage van Zwarte Piet door te voeren.

"De Pieten in Deventer zijn al jaren bruin, hebben geen roe, oorringen of opvallende rode lippen", verdedigt de SADSC haar besluit.

Karakterpieten

De commissie wijst erop dat in Deventer naast Zwarte Pieten ook edellieden, mandendragers en herauten deel uit maken van het gevolg van Sinterklaas. 

Bovendien heeft de SADSC er een paar jaar geleden voor gekozen een groot aantal karakterpieten in de stoet mee te laten lopen. Zo vind je er een oma, gravin, Elvis, kapitein, kok en zijn er zelfs kinderpieten.

Het Sinterklaasfeest is wat de SADSC betreft een traditioneel kinderfeest dat tot het cultureel erfgoed van Nederland (en België) gerekend wordt.

"Dit feest heeft door de eeuwen heen al vele veranderingen ondergaan, mede door gewijzigde maatschappelijke inzichten. Wie de geschiedenis van de Deventer Sinterklaastraditie kent, weet dat ook in het lokale programma van het Sinterklaasfeest het nodige is gewijzigd", aldus de stichting.

De SADSC hoopt vurig dat de aankomst van Sint en zijn gevolg een groot en vrolijk feest kan blijven voor jong en oud. "Een feest waar iedereen naar uitkijkt en van geniet."