De Gemeente Deventer is jaarlijks 45.000 euro kwijt aan het voltrekken van gratis huwelijken.

Per jaar worden ongeveer 200 koppels gratis in de echt verbonden. De populariteit van deze gratis huwelijken stijgt landelijk, maar ook in Deventer.

Recentelijk bracht De Telegraaf naar buiten dat het gratis trouwen in Nederland veel te populair is. Gemeenten zouden, door de hoge kosten, noodgedwongen op de kosten van deze huwelijken moeten besparen. Dat leidt tot flink versoberde ceremonies.

In Deventer is die ontwikkeling ook terug te vinden. Hier kost een gratis trouwceremonie de gemeente 225 euro. Met tweehonderd gratis trouwerijen per jaar loopt dat op tot 45.000 euro op jaarbasis. Een ‘gewoon’ huwelijk kost de gemeente 270 euro.

Versoberd

De ceremonie in Deventer is dan ook flink versoberd ten opzichte van een betaald huwelijk. ''Bij gratis huwelijken is geen externe trouwambtenaar, geen toespraak en geen publiek aanwezig. Alleen getuigen'', laat Maarten-Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente, weten. ''Daarnaast vindt de ceremonie plaats in de Leeuwenbrug en niet in de trouwzaal.'' De ceremonie duurt een kwartier.

De Telegraaf schreef over wachtlijsten voor het gratis huwelijk. Deze zouden de pan uit rijzen. In Deventer is er geen sprake van een wachtlijst, vertelt Stuurman. ''Er is geen wachtlijst, maar wel een wachttijd. Bij ons is het mogelijk om op maandag en dinsdag om 9.00 en 9.30 uur gratis te trouwen. De eerstvolgende mogelijkheid is op 13 januari.''

Gratis

Met zo’n vierhonderd tot vijfhonderd partners die in Deventer per jaar in het huwelijksbootje stappen, komt het aantal gratis huwelijken neer op zo’n 25 procent van het totaal. Landelijk wordt zo’n twintig tot veertig procent van de huwelijken gesloten in de gratis uurtjes.

In diverse gemeenten leidde het hoge aantal gratis huwelijken tot discussie over een verdere versobering hiervan. Stuurman zegt hierover: ''Er speelt landelijk een discussie, lokaal is het niet aan de orde: het is wettelijk bepaald.''

''Wel vinden we dat mensen die het echt niet kunnen betalen, ook gewoon met alle egards moeten kunnen trouwen'', stelt Stuurman. ''Dat kan, maar dan stellen we als voorwaarde dat beide partners een laag inkomen hebben. Dat moeten ze dan aantonen met een kwijtscheldingsbeschikking van gemeentelijke belastingen. Dan krijgen ze dus net zo’n huwelijk als een betaald huwelijk.''