Aanbesteding treinvervoer Zwolle-Enschede van start

Geïnteresseerde vervoerders kunnen vanaf donderdag 30 oktober een offerte uitbrengen op het treinvervoer voor de trajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede.

De provincie Overijssel en Regio Twente hebben het plan met het programma van eisen voor het vervoer voor de komende vijftien jaar op de Europese aanbestedingskalender geplaatst.

Een gezamenlijke aanbesteding van beide spoortrajecten levert niet alleen efficiëncyvoordelen op, maar zorgt ook voor een interessanter aanbod richting de markt. Daarnaast zetten beide overheden met deze aanbesteding in op het verbeteren van de capaciteit, de punctualiteit en de toegankelijkheid van beide treindiensten.

Naar verwachting kan in april 2015 tot gunning worden overgegaan. De aankoop, bouw en het testen van treinen neemt ongeveer 2,5 jaar in beslag.

Daarnaast start in 2016 het ombouwen van beide spoortrajecten naar een elektrisch netwerk en de aanleg van station Stadshagen op het traject Zwolle-Kampen. Dit betekent in principe dat de nieuwe treinen in december 2017 kunnen gaan rijden.

Kosten

Met de elektrisch maken van beide lijnen besparen de provincie en Regio Twente op de aanschaf-, onderhoud- en brandstofkosten.

De NS verzorgt op dit moment het vervoer op beide trajecten. Het is de bedoeling om de huidige samenwerking met de NS tot eind 2017 te verlengen. Hierover zijn de partijen met elkaar in overleg.

Voor het traject Zwolle-Enschede zijn de provincie Overijssel en Regio Twente met het Rijk overeengekomen om deze in december 2014 van het Rijk over te nemen.

Lees meer over:
Tip de redactie