Deventer wil bevoorradend verkeer weren uit binnenstad

De gemeente Deventer heeft voorgesteld om geen ontheffingen meer te verstrekken voor bevoorrading in de binnenstad tijdens de drukste winkeltijden.

Tussen 11.00 en 18.00 uur moeten voertuigen zoveel mogelijk uit de binnenstad worden geweerd. Daarnaast wordt moet het fietsen in de binnenstad juist langer toegelaten. Dat heeft het college voorgesteld.

De ontwerp-beleidsregels worden van 6 november tot 17 december voor inspraak ter inzage gelegd. De nieuwe regels kunnen in het 1e kwartaal 2015 worden ingevoerd.

Bewoners, winkelend publiek en winkeliers zouden last hebben van het bevoorradend verkeer. Teveel vervoerders zouden een ontheffing hebben om ook buiten de laad- en lostijden (7.00 tot 11.00 uur) in het voetgangersgebied te mogen rijden. Verschillende partijen hebben gevraagd de overlast aan te pakken.

Koeriersdiensten

Met de nieuwe regels mogen winkels in de binnenstad van 7.00 tot 11.00 uur bevoorraad worden. Bedrijven aan de Brink mogen, met ontheffing, tot 13.00 uur worden bevoorraad. 

Na 11.00 uur worden voertuigen zoveel mogelijk uit de binnenstad geweerd. Dat geldt ook voor koeriersdiensten, bouwbedrijven, monteurs of taxi’s.

Kleine en elektrische voertuigen van de Sallcon stadsdistributie komen bijvoorbeeld wel in aanmerking voor een ontheffing. Met stadsdistributie kunnen winkeliers in principe de gehele dag bevoorraad worden.

In de avonduren kan nog wel ontheffing worden verleend, maar na 22.00 uur is de gemeente zeer terughoudend met het verstrekken van ontheffingen.

Fietsers

Het college wil tegelijkertijd fietsers in de binnenstad toestaan tot 11.00 uur. Op dit moment gelden er op veel verschillende plaatsen in de binnenstad andere regels. Die worden straks overal eenduidig. Daarvoor moeten nog wel verkeersbesluiten worden genomen.

De Brink, een deel van de Keizerstraat (tot en met de Geert Grootestraat) en de Houtmarkt worden voetgangersgebied. Voor fietsers, snorfietsers en bromfietsers blijft de situatie ongewijzigd. Hiervoor volgen binnenkort aparte besluiten.

Daarnaast worden er laad- en losplekken ingericht aan de randen van het voetgangersgebied. Hiervoor volgen binnenkort aparte besluiten. De nieuwe regels leiden tot minder uitzonderingen. De verkeersborden worden daardoor beter leesbaar en duidelijker. Op de verkeersbesluiten is geen inspraak mogelijk.

Lees meer over:
Tip de redactie