EOD ruimt vijf bommen uit Tweede Wereldoorlog bij Zwolle

In de uiterwaard aan de Zwolse kant van de IJssel worden donderdag en vrijdag in totaal vijf bommen uit de Tweede Wereldoorlog door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Dat meldt de gemeente Zwolle woensdag.

De bommen worden op beide dagen tussen 13.00 en 17.00 uur onschadelijk gemaakt. De EOD stelt vanaf 8.00 uur een veiligheidszone in voor de operatie, er liggen geen woningen of andere gebouwen in het gebied.

Mensen in de omgeving kunnen bij het ruimen een lichte trilling in de grond voelen, maar eventuele schade door de explosies is alleen te verwachten binnen vijftig meter van de plek van de ontploffing.

De Hanzeboog, de brug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem, zal tijdens de ontploffingen ongeveer tien tot twintig minuten afgesloten zijn voor fietsers. Het treinverkeer heeft vermoedelijk amper last van de opruimingen.

1000-ponder

De bommen, twee 1000-ponders en drie 500-ponders worden onschadelijk gemaakt vanwege het project Ruimte voor de Rivier. Eerder deze maand werden al twee bommen vernietigd op dezelfde locatie.

Volgens de gemeente is er onlangs ook nog een bodem gevonden van een 1000-ponder. Onderdeel daarvan is de nog intacte overdrachtslading en ontsteker, deze zullen ook onschadelijk worden gemaakt.

Lees meer over:
Tip de redactie