'Ommen kan duurste toeristenregio van Overijssel worden'

De gemeente Ommen wil de toeristenbelasting verhogen van 0,88 euro naar 1,22 euro in 2015 en 1,42 euro in 2016. Ommen kan hierdoor de duurste toeristengemeente worden van Overijssel.

De recreatieondernemers uit de gemeente Ommen zijn fel gekant tegen de verhoging. Dat werd duidelijk op de hoorzitting die dinsdagavond door de gemeenteraad van Ommen werd gehouden. Dat schrijft RTV Oost.

Liefst twaalf insprekers uit de recreatieve en toeristische meldden zich voor de microfoon en allen lieten duidelijk weten dat de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting van 88 eurocent naar 1,42 euro per toerist per overnachting de doodsteek voor de sector zou betekenen.

Alternatieve plannen om de toeristenbelasting de komende jaren trendmatig te verhogen dan wel vast te zetten op 1 euro kunnen ook weinig enthousiasme wegdragen.

Veel bedrijven hebben het nu al lastig om de investeringen te doen die noodzakelijk zijn om te overleven. Als toeristen straks wegblijven vanwege de hogere belasting, dan zijn alle investeringen om in de pas met blijven met de concurrentie tevergeefs gebleken, zo luidt het argument van de ondernemers.

Alternatief

De raadsfracties toonden zich gevoelig voor de argumenten van de sector en weigerden stuk voor stuk een voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting naar 1,22 in 2015 en 1,42 in 2016 te steunen. De zwaarste kritiek kwam van coalitiepartij CDA. Raadslid Annelies Bakelaar liet weten met een alternatief voorstel te komen.

Het college wil met de inning van toeristen- en forensenbelasting in 2017 825.000 euro per jaar binnen halen om bezuinigingen op te vangen.

De gemeente heeft afgelopen jaar twee keer met de recreatieondernemers overleg gehouden om de mogelijkheden te onderzoeken. Daaruit bleek dat alternatieven zoals het verhogen van de OZB niet haalbaar zijn. Het te bezuinigen bedrag kan alleen via tariefsverhogingen voor de toeristenbelasting worden gehaald. 

Risico

Door het verhogen van de toeristenbelasting zou Ommen het risico lopen dat toeristen wegblijven. Met name de groepsovernachtingen van bijvoorbeeld scholen en verenigingen lopen gevaar.

De sector vindt dat de toeristen bijdragen aan behoud van voorzieningen in Ommen en dat daarom ook van de inwoners van Ommen een bijdrage gevraagd kan worden. Ommen kent jaarlijks 660.000 overnachtingen, zo blijkt uit de opbrengst van de toeristenbelasting.

Lees meer over:
Tip de redactie