De terrassen in het centrum van Ommen mogen in de zomer groter, maar daar moeten de horecaondernemers wel voor betalen.

Vanaf volgend jaar moet iedereen, die meer dan anderhalve meter van zijn gevel iets wil stallen, daar voor betalen. Dat meldt de gemeente Ommen woensdag.

Door het heffen van de belasting wil de gemeente het beleid eerlijker maken. Op dit moment betalen vier ondernemers de zogenaamde 'precariobelasting'. Dat wil zeggen dat de ondernemer iets mag uitstallen op grond van de gemeente.

Bovendien zijn er door de herinrichting van de Markt meer mogelijkheden omdat er meer ruimte is. Wel wordt er gelet op ruimte voor voetgangers en hulpverlening.

Uitstraling

"We vinden het als gemeente belangrijk dat het winkelgebied aantrekkelijk is voor bezoekers. Daarom zijn regels waar uitstallingen, reclameobjecten, terrassen en ramkraakbeveiliging aan moeten voldoen", legt burgemeester Marc Jan Ahne uit.

Terrassen mogen alleen op aangewezen plekken geplaatst worden en er worden afspraken gemaakt over de grootte van het terras. Deze afspraken worden ook in de vergunning vastgelegd. De terrassen in Ommen moeten vanaf april 2015, bij de start van het seizoen, aan deze aanvullende voorwaarden voldoen.