De voorgenomen duizend ontslagen bij de huidhoudelijke hulp bij Carinova worden niet doorgevoerd. Er is met de gemeenten waar de zorgorganisatie uit Deventer actief is alsnog een oplossing gevonden voor de meeste werknemers. 

Dat bevestigt een woordvoerder van Carinova dinsdag aan NU.nl.

Volgens de organisatie is dat te danken aan de gezamenlijke inzet van de overheid, gemeenten, brancheorganisatie, vakorganisaties en Carinova zelf. 

De zorgorganisatie kondigde op 28 augustus aan huishoudelijke verzorgers te ontslaan als gevolg van bezuinigingen bij gemeenten waar Carinova actief is.

Opgelucht

Het collectief ontslag is nu van de baan, maar de zorgverlener waarschuwt nog steeds voor veranderingen doordat er landelijk in de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)-budgetten wordt gesneden. 

Johan Gerestein, voorzitter van Carinova, is opgelucht dat de huishoudelijke hulpen kunnen blijven. "Echter moeten we ons ook realiseren dat door de landelijke korting op het Wmo budget tijdelijke contracten van gewaardeerde hulpen per 1 januaria 2015 niet meer worden verlengd." 

Actie

In september voerden personeelsleden van Carinova actie bij de gemeenteraad van Raalte. De gemeente in Overijssel bezuinigt fors op de thuiszorg, waardoor werknemers bij Carinova hun baan kwijt dreigden te raken.

"Actie voeren loont. Onder druk van de thuiszorgmedewerkers en hun cliënten zijn de gemeenten op zoek gegaan naar oplossingen om de zorg te redden", zegt Leon van der Elsen, bestuurder van Abvakabo FNV.

Carinova heeft naast Raalte ook woonzorglocaties in Olst. Bij de instelling werken ongeveer vierduizend mensen in de thuiszorg, woonzorg en huishoudelijke hulp. De zorgorganisatie werd in 2013 nog aangewezen als één van de vijftig beste grote werkgevers van ons land.

Bezuinigen

Het kabinet is van plan diverse zorgtaken als langdurige zorg en maatschappelijke ondersteuning via de Wmo aan de gemeente en zorgverzekeraars over te dragen.

Hierdoor moeten mensen langer thuis, en dus goedkoper, kunnen worden behandeld. Met de hervorming gaat een bezuiniging van 1,5 miljard gepaard.