Zeearend Harley wordt doorgaans gebruikt als mascotte voor de thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles, maar er komt steeds meer kritiek op het gebruik van de vogel.

Voor de IJsselderby van afgelopen weekend vloog het beest tegen het dak van de Adelaarshorst aan en dat is niet het eerste incident.

Valkenier Gerrit Zandvoort pronkt iedere thuiswedstrijd met Harley, al is dat geen eenvoudige opgave. Harley zit met een bandje vast aan de man en slaat daardoor driftig met zijn vleugels.

Vlak voor de aftrap van een thuiswedstrijd mag Harley een paar rondjes vliegen, maar dat gaat ook soms mis. Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming vindt dat dieren niet voor vermaak moeten worden gebruikt. "Het gaat hier om een vol stadion met veel lawaai en dat zorgt voor een hoop stress bij het dier", zegt Nagtegaal tegen Metro.

Stress

Volgens Zandvoort is er niets aan de hand. "Van stress is totaal geen sprake, hij is het gewend. Ja, als ik een rondje langs het veld loop zit Harley aan een riempje vast. Daar heeft hij de volgende dag normaal gesproken geen last van. Ik doe wel vaker shows met hem."