De gemeente Deventer weet nog niet of zij gebruik gaat maken van de mogelijkheid om hoogspanningskabels tegen een fikse korting ondergronds te laten plaatsen.

Dat laat Maarten-Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente, donderdag weten. "We laten onderzoeken of er aanleiding toe is."

De gemeente heeft de mogelijkheid om hoogspanningskabels die over woonwijken hangen, voor 25% van de gewoonlijke kosten onder de grond te laten leggen, dit wordt "verkabelen" genoemd. Daarvoor moet de gemeente wel deelnemen aan het programma "Uitkoop en Verkabeling". Met het programma wil het kabinet vanaf 2017 de combinatie tussen woningen en hoogspanningsverbindingen inperken.

Of Deventer mee gaat doen aan deze aanpak, is nog niet besloten. "Dat weten we nog niet. We laten onderzoeken of er aanleiding toe is. Die noodzaak moeten we wel goed vaststellen, want ook met de forse tegemoetkoming in de kosten blijft het een uiterst dure kwestie", stelt Stuurman.

Kosten

En er hangt een hoge prijs aan de ingreep. De totale kosten voor de netbeheerders bij de aanpak van vijftig gemeenten zijn berekend op 440 miljoen euro. Van deze kosten mag de betrokken netbeheerder 75 procent verrekenen in de transporttarieven. De betrokken gemeenten hoeven daardoor slechts de overige 25 procent van de kosten te betalen wat neerkomt op in totaal 110 miljoen euro.

Een besluit vanuit de gemeente over het wel of niet deelnemen aan het programma, heeft overigens volgens Stuurman niet heel veel haast. "Het gaat allemaal nogal lang duren, want er moeten ook nog wetten veranderd worden. Op zijn vroegst 2017."