De lokale politieke partij DeventerNu wil van het college in Deventer weten of het uiterlijk van Zwarte Piet tijdens de komende intocht van Sinterklaas in de gemeente wordt aangepast.

DeventerNu maakt zich zorgen om de toekomst van Zwarte Piet in Deventer, nadat Amsterdam en Utrecht besloten het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas tijdens de komende intocht aan te passen. De partij stelt daarom schriftelijk vragen aan het college.

"Het sinterklaasfeest is al vele jaren een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur", vindt de partij. "Helaas staat het feest het laatste jaar onder druk. Een handje vol mensen in en buiten Nederland is van mening dat Zwarte Piet racistisch is."

DeventerNu vindt het zeer zorgelijk dat sommige gemeenten in Nederland hebben besloten veranderingen aan te brengen aan de intocht van de goedheiligman. "Wij moeten niet tornen aan de uitvoering van een kinderfeest dat al zo lang wordt gevierd", aldus de partij.

Referendum

Daarom vraagt de partij "welke garantie de Deventer bevolking heeft dat er door de gemeente niet wordt getornd aan de hulp van Sinterklaas."

Mocht het college willen afwijken van het huidige uiterlijk van Zwarte Piet, dan zou een correctief referendum het gevolg kunnen zijn. DeventerNu wil weten hoe het college tegenover een dergelijke besluitvorming staat, waarbij de bevolking zijn mening geeft.