In Overijssel rijden de minste auto’s met een alcoholslot.

In deze provincie heeft 4,1 op 10.000 auto’s een alcoholslot. Samen met Drenthe staat Overijssel onderaan de lijst.

Bijna vijfduizend auto’s in Nederland rijden er met een alcoholslot. De meeste daarvan bevinden zich in Noord- (939) en Zuid-Holland (1.290). Dat blijkt uit gegevens van het CBR.

Afgezet tegen het aantal auto's per provincie eindigen Noord- en Zuid-Holland ook bovenaan, met respectievelijk 9,2 en 9,5 alcoholsloten per 10.000 voertuigen.

Beginnende bestuurders krijgen een alcoholslot als zij gepakt worden met een promillage van 1,0 tot 1,8. Voor ervaren bestuurders ligt de ondergrens bij 1,3 promille.

Personen die gepakt worden met een te hoog promillage krijgen sinds december 2011 de keuze tussen een alcoholslot voor twee jaar, of voor een rijontzegging voor vijf jaar. De deelnemer draait zelf op voor de kosten van het slot.

Een auto met alcoholslot start pas als na blazen blijkt dat de bestuurder een promillage van minder dan 0.2 in zijn of haar bloed heeft.

'Afschrikkende werking'

De maatregel is ingesteld om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Volgens José de Jong van Veilig Verkeer Nederland is het de meest effectieve maatregel. "De bestuurder draait zelf op voor de kosten en dit heeft een afschrikkende werking."

"Daarbij geloven wij ook dat het alcoholslot een leerproces is. Doordat de bestuurder nu bewust iedere keer nuchter in de auto moet stappen is dit op de lange termijn effectiever."

Of het beleid inderdaad effectief is, valt nog niet te zeggen. Pas in 2020 evalueert het ministerie van Infrastructuur en Milieu de maatregel.