Zwolle gaat nauw samenwerken met de Rijksoverheid om leegstand van rijkskantoren te voorkomen.

Hierover hebben de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer en minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) donderdag afspraken gemaakt. De samenwerking past in het beleid van Zwolle om leegstand van kantoren tegen te gaan.

Ook willen zij nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken als kantoren vrijkomen. De kantoren moeten het liefst vlakbij het station staan, willen zij.

Zo staan er in Zwolle twee grote kantoorpanden van de belastingdienst die verouderd zijn en niet in de buurt van het station liggen.

"De gemeente kiest niet voor nieuwbouw, maar gaat kijken of er rond het spoor kantoren hergebruikt kunnen worden om de belastingdienst in onder te brengen", zegt een woordvoerder van de gemeente. Op zijn vroegst zal de verhuizing in 2016 plaatsvinden.

Slopen

De gemeente Zwolle werkt met verschillende partijen samen om te kijken wat er vervolgens met de oude belastingkantoren gaat gebeuren. "Het kan zijn dat er culturele instelling inkomen of dat het gebruikt zal worden voor huisvesting, maar omdat de gebouwen erg verouderd zijn, wordt slopen ook niet uitgesloten", aldus de woordvoerder.

Voor het Rijk is de samenwerking belangrijk, omdat zij vanaf 2020 jaarlijks 170 miljoen euro willen besparen. In het streven naar een kleinere overheid zullen er straks minder ambtenaren nodig zijn, hierdoor is er de komende zes jaar dertig procent minder kantoorruimte nodig.