De PvdA wil dat het kabinet openbaar maakt welke gemeenten wel en niet op schema liggen bij de decentralisatie van de jeugdzorg. 

Dat heeft PvdA-Kamerlid Loes Ypma woensdag gezegd tijdens een Kamerdebat over de invoering van de nieuwe Jeugdwet. De jeugdzorg wordt komend jaar overgeheveld naar de gemeenten, maar die hebben in veel gevallen hun zaken nog lang niet op orde.

"Het is voor de PvdA onbegrijpelijk dat er gemeenten zijn die ondanks alle ondersteunende maatregelen nog steeds achterlopen" zei Ypma.

"We willen dat het kabinet de gegevens van de voorlopers en achterlopers openbaar maakt zodat de lokale democratie zijn werk kan doen. Zo kunnen wethouders die verantwoordelijk zijn aan hun jasje worden getrokken."

Ypma zei zich zorgen te maken over de vernieuwingen in de zorg.

"We doen dit uiteindelijk voor de kinderen, maar het gaat nog mis bij de gemeenten. Zij hebben daar vol enthousiasme om gevraagd, dan moeten ze dat ook volhouden en de eindstreep halen." De coalitiepartij wil verder de garantie dat kinderen vanaf volgend jaar de juiste zorg krijgen.