Speciaal aanklager Robert Mueller heeft de Amerikaanse rechter dinsdag gevraagd om Paul Manafort weer in hechtenis te nemen.

De voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump heeft geprobeerd mogelijke getuigen tegen hem te beïnvloeden. Dit blijkt uit stukken die Mueller maandag bij de rechtbank in Washington heeft ingeleverd.

In februari zou Manafort, die door de rechter onder voorwaarden is vrijgelaten, hebben gebeld met twee leden van de zogeheten Hapsburg Group. Dit zijn Europese oud-politici die zouden lobbyen voor de Oekraïense regering.

Ook stuurde Manafort hen tekstberichten. Hij wilde op deze manier hun verklaringen beïnvloeden en bewijzen tegen hem verhullen, zo staat in de stukken.

Mueller doet onderzoek naar de banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland. Hij heeft Manafort aangeklaagd voor onder meer fraude en witwassen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!