De Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan zit zijn celstraf uit in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Hij is de eerste persoon die veroordeeld is in het Ruslandonderzoek.

'Gevangene #35255-016' komt naar verwachting op 4 juni weer op vrije voeten, bericht CNN woensdag. De nieuwszender heeft gegevens over de Nederlander opgevraagd bij de federale Dienst Justitiële Inrichtingen.

De Nederlandse advocaat is vorige maand in de Verenigde Staten veroordeeld tot dertig dagen cel en een geldboete van omgerekend 16.000 euro. Hij had schuld bekend aan het liegen tegen onderzoekers van speciaal aanklager Robert Mueller, die de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezing onderzoekt.

Hij heeft zich maandag gemeld bij de gevangenis in Allenwood, bericht CNN. Daar zitten behalve de Nederlander nog 1.242 gedetineerden achter de tralies.

Oekraïne

Van der Zwaan gaf toe dat hij loog over zijn contacten met Rick Gates, die deel uitmaakte van het campagneteam van Donald Trump, en 'persoon A'. Die onbekende persoon is naar verluidt een voormalige Russische inlichtingenofficier en zou in Oekraïne hebben gewerkt voor het lobbybedrijf van Paul Manafort, de zakenpartner van Gates.

Van der Zwaan hielp de regering van Oekraïne in 2012 bij het opstellen van een rapport waarin de vervolging en veroordeling van de voormalige premier Yulia Tymoshenko grotendeels verdedigd werd. De Europese Unie en de Verenigde Staten oordeelden destijds dat het vooral om politiek gemotiveerde aanklachten ging.

Manafort was toen werkzaam als adviseur voor de toenmalige president van Oekraïne. Van der Zwaan werkte op dat moment voor het advocatenkantoor Skadden in Londen, maar in 2017 werd zijn contract beëindigd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!