Republikeinse senatoren hebben de Amerikaanse president Donald Trump zondag gewaarschuwd dat hij niet moet proberen het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller te beëindigen. Die waarschuwing volgt op hernieuwde aanvallen van Trump op het onderzoek en de FBI.

"Ik weet niet wat de bedoeling is met betrekking tot Mueller, maar het lijkt erop dat hij afstevent op diens ontslag", zei de Republikeinse senator Jeff Flake, een bekende criticus van Trump, zondag tegen CNN. "En ik hoop dat het niet die kant op gaat, want dat kan niet. Wij in het Congres kunnen dat niet accepteren."

Ook zijn partijgenoot, senator Lindsey Graham, zei dat het belangrijk is dat Mueller zijn onderzoek op onafhankelijke wijze kan voortzetten. Volgens Graham delen veel andere Republikeinen die mening. 

"De enige reden waarom meneer Mueller ooit kan worden weggestuurd is als hij daar aanleiding toe geeft. Ik zie die aanleiding niet als het aankomt op meneer Mueller. Als Republikein zweer ik aan het Amerikaanse volk dat ik ervoor zal zorgen dat Mueller zijn werk kan blijven doen zonder enige inmenging", aldus Graham.

Ontslag

Minister van Justitie Jeff Sessions ontsloeg vrijdag het plaatsvervangend hoofd van de FBI, Andrew McCabe, enkele dagen voordat hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikte. Uit intern FBI-onderzoek zou blijken dat hij zou hebben gelekt naar de pers. Ook zou hij hebben nagelaten te verschijnen voor een commissie die het onderzoek naar het e-mailverkeer van oud-presidentskandidate Hillary Clinton onder de loep nam.

De Amerikaanse president plaatste zaterdag en zondag een serie berichten op Twitter, waarin hij het ontslag van McCabe verdedigde en de FBI en het ministerie van Justitie beschuldigde van leugenachtigheid, corruptie en het lekken van gevoelige informatie. 

De president lanceerde ook een frontale aanval op Mueller, wiens Ruslandonderzoek "nooit gestart had moeten worden". Hij benadrukte de conclusie van een voorlopig rapport van de Republikeinen in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Die kondigden op 13 maart aan geen bewijzen te hebben gevonden voor samenwerking tussen het campagneteam van Trump en Rusland rond de verkiezingen van 2016.  

Comey

De persoonlijke advocaat van Trump, John Dowd, riep onderminister van Justitie Rod Rosenstein, Muellers directe leidinggevende, zaterdag op "om het vermeende Rusland Samenzweringsonderzoek dat door McCabes baas James Comey is bekokstoofd te beëindigen".

Oud-FBI-baas Comey werd in mei vorig jaar ontslagen door Trump. Volgens het Witte Huis gebeurde dat omdat Comey het onderzoek naar het oneigenlijke gebruik van een privé-emailserver door de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton had verknoeid.

Critici van Trump noemen dat onzin: de FBI-directeur zou het veld hebben moeten ruimen vanwege het Ruslandonderzoek.

Volgens bronnen uit het Witte Huis wilde Trump Mueller vorig jaar juni de laan al uitsturen. De vaste jurist van het Witte Huis, Don McGahn, zou toen hebben gedreigd met opstappen als zijn baas dat voornemen ten uitvoering zou brengen.