Paul Manafort, de oud-campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft woensdag voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan de zaken waarvoor hij door de commissie Mueller wordt aangeklaagd in het Ruslandonderzoek.

De behandeling van zijn zaak start op 17 september, bepaalde de rechter.

Manafort was Trumps campagneleider van juni tot augustus 2016. Hij kwam in beeld tijdens het onderzoek van Mueller naar de vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

Manafort wordt verdacht van samenzwering tegen de VS en een aantal financiële misdrijven, begaan in onder meer Oekraïne. Ook wordt de zakenman verdacht van geheime betalingen aan belangrijke Europese politici in 2012 en 2013 om te lobbyen voor de pro-Russische regering in Oekraïne.

Zakenpartner

Manafort, die destijds met zakenpartner Rick Gates adviseur was van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, zou voor dat doel meer dan twee miljoen euro hebben overgemaakt naar voormalige beleidsmakers in Europa. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

Speciaal aanklager Mueller heeft in verband met deze zaak de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan aangeklaagd. Die gaf toe in november tegen de FBI te hebben gelogen over het werk dat hij met Manafort en Gates deed voor de regering van Oekraïne.

Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek
219
Vijf belangrijke namen in het Amerikaanse Ruslandonderzoek

Bankfraude

Twee weken geleden bekende Rick Gates schuldig te zijn aan samenzwering tegen de staat en dat hij heeft gelogen tegen onderzoekers. Daarnaast heeft hij bankfraude gepleegd. Over Russische inmenging tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft Gates zich verder niet uitgelaten, maar hij zegde zijn volledige medewerking aan het team van Mueller toe.

Gates kan voor de bankfraude tientallen jaren gevangenisstraf krijgen. Voor de andere punten waarop hij schuld bekende staat een maximumstraf van zes jaar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!