AMSTERDAM - LONDEN - Het mag dan een sprookjeshuwelijk zijn en het mag dan door twee miljard mensen worden bekeken, aan de bruiloft van de Britse prins William en Kate Middleton hangt een flink prijskaartje.

Sommige Britten mopperen dat zulke spilzucht ongepast is in een tijd van bezuinigingen.

De bruiloft zal zeker niet van de omvang en de grandeur zijn als het huwelijk van prins Charles en Lady Diana, de ouders van William, in 1981. Toen was de koninklijke optocht een stuk langer en ging het echtpaar bijna drie maanden op huwelijksreis.

Hoewel officiële cijfers niet bekend zijn, hebben bronnen bij het paleis laten doorschemeren dat voor de kosten van het huwelijk van William en Kate toch aan een bedrag van zes cijfers moet worden gedacht.

Het huwelijk is geen staatsaangelegenheid, wat betekent dat het koninklijk huis zelf voor de meeste kosten opdraait. En hoewel de belastingbetaler voor een groot deel aan de inkomsten van de koninklijke familie heeft bijgedragen - vorig jaar 43 miljoen euro - verdient de monarchie zelf ook miljoenen.

Bovendien betaalt zij miljoenen aan belasting. Daar komt bij dat de familie van Kate ook een duit in het zakje doet.

Beveiliging

Wat de belastingbetaler wel voor zijn rekening krijgt, zijn de kosten van de beveiliging. Vijfduizend agenten worden voor de bruiloft ingezet. Omdat vrijdag is uitgeroepen tot een nationale feestdag, krijgen deze agenten bovendien een toeslag.

Geschat wordt dat deze kosten 7,5 miljoen euro bedragen, overigens minder dan de 13,5 miljoen euro die de beveiliging rond het bezoek van paus Benedictus XVI aan Groot-Brittannië vorig jaar kostte.

Ook moet rekening worden gehouden met het feit dat het huwelijk de schatkist geld oplevert. Geschat wordt dat er 1,1 miljard euro binnenkomt door extra omzet in de detailhandel, hotelboekingen en horeca. Miljoenen Britten willen een feestje vieren en dat is goed nieuws voor cafés.

Economie

Daarentegen loopt de economie naar schatting 6,8 miljard euro mis aan verloren productiviteit, omdat het hele land een vrije dag heeft.

Dat betekent dus een verlies van 5,5 miljard euro. Waar winkels en cafés door het huwelijk goed boeren, zien andere bedrijven, zoals fabrieken, de bruiloft met lede ogen aan.