LONDEN - Hij is in de wieg gelegd om koning van onder meer het Verenigd Koninkrijk te worden en zijn hele opvoeding is gericht op de vervulling van die taak. De Britse prins William is echter wars van media-aandacht en houdt er beslist niet van in het centrum van de aandacht te staan.

William Arthur Philip Louis werd op 21 juni 1982 geboren in het St. Mary's ziekenhuis in Londen als oudste zoon van kroonprins Charles en prinses Diana. Anders dan zijn vader kreeg hij een zo normaal mogelijke jeugd: hij mocht mee naar Disney World en McDonald's en kreeg videogames.

Die 'gewone' jongensjaren werden echter overschaduwd door de niet aflatende media-aandacht voor het wankele huwelijk van zijn ouders. Het bezorgde William een diepe afkeer van paparazzi. Die afkeer veranderde zelfs in haat, toen prinses Diana in 1997 verongelukte bij een achtervolging door persfotografen.

William en zijn broertje Harry lieten destijds een onuitwisbare indruk achter, toen ze achter haar baar door Londen liepen.

Media

Prins Charles en Diana's broer Charles Spencer dwongen daarop bij de media de belofte af dat ze de jongens tijdens hun jeugd en opleiding met rust zouden laten. In ruil daarvoor lieten William en Harry zich op gezette tijden fotograferen en interviewen.

William genoot van zijn jaren op de luxe kostschool Eton en op de Universiteit van St. Andrews in Schotland. ''Ik heb het gewaardeerd om alleen gelaten te worden op Eton. Het gaf me de kans me te concentreren op mijn schoolwerk en met mijn vrienden te zijn", zei hij.

Hij deed een jaartje met andere jongeren vrijwilligerswerk in Belize en Chili.

Kunstgeschiedenis

De prins begon in 2001 aan een studie kunstgeschiedenis in Schotland. Dat jaar ontmoette hij Kate. Ze werd een van zijn drie huisgenoten in de woning die de studenten hadden gehuurd. Later veranderde William van studierichting en koos voor geografie. Willima en Kate werden voor het eerst in 2005 samen gefotografeerd tijdens een skivakantie.

In 2007 gingen ze uit elkaar, waarbij de overvloedige media-aandacht als oorzaak werd genoemd. Maar toen William in april 2008 met een Chinook-helikopter van de luchtmacht in de tuin van haar ouders landde, was wel overduidelijk dat de relatie was hersteld.

De prins heeft een opleiding tot helikopterpiloot voor zoek- en reddingsacties gevolgd. Ook dat past in zijn streven om niet te leven van zijn status. In interviews zegt hij dan ook dat mensen hem moeten aanspreken met zijn voornaam. Hij rijdt graag op een motor, omdat een helm dan zijn gezicht bedekt.