LONDEN - Prins William en Kate Middleton hebben 1900 mensen uitgenodigd voor hun huwelijk, dat op 29 april in Westminster Abbey wordt gesloten.

Op de lijst staan onder anderen vijftig leden van het Britse koningshuis en veertig personen van koninklijken bloede uit het buitenland. Meer dan de helft zijn vrienden en kennissen van het paar.

De Nederlandse koninklijke familie wordt vertegenwoordigd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Zij wonen de huwelijksdienst in de kerk bij, maar reizen in ieder geval dezelfde dag terug naar Nederland.

De dag daarop worden zij namelijk in de Limburgse plaatsen Thorn en Weert verwacht voor de viering van Koninginnedag. Ook België wordt vertegenwoordigd door de eerste in de lijn van troonopvolging: prins Filip, die zich door zijn echtgenote prinses Mathilde laat vergezellen.

Diner

Van de 1900 genodigden mogen er zeshonderd na de huwelijksdienst mee naar de aansluitende receptie in Buckingham Palace, die koningin Elizabeth II geeft. Voor driehonderd van de gasten is dat het einde van het feest. Voor hen is geen plaats bij het diner, waarvan Williams vader Charles gastheer is.

William en Kate hebben onder anderen vroegere geliefdes uitgenodigd. Ook is er in Westminster Abbey een plaats gereserveerd voor de vrouwen die de prins als gouvernante hebben bijgestaan en voor de directeuren van de scholen die hij heeft bezocht.

Tot de beroemdheden die zijn uitgenodigd, behoren voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria en zanger Elton John, die in 1997 bij de uitvaart van Williams moeder, prinses Diana, indruk maakte met zijn lied Candle in the wind.