LONDEN - Kate Middleton is de afgelopen jaren langzaamaan voorbereid op een leven aan de zijde van prins William. Dat ging haar niet altijd even makkelijk af. Ze had moeite met de schijnwerpers.

Middleton werd op 9 januari 1982 geboren in een gezin uit de middenklasse. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis aan de universiteit van St. Andrews in Schotland ontmoette ze de prins. In 2003 kregen de twee een relatie.

In tegenstelling tot William was Kate geen leven in de schijnwerpers gewend. De eerste jaren profiteerde het paar nog van een afspraak met de media om de prinsen William en Harry met rust te laten tijdens hun jeugd en opleiding. Dat veranderde in 2005. Foto's van een skivakantie werden ondanks protesten van het paar verspreid.

Sinds die tijd weet Middleton zich voortdurend bespied door paparazzi, (foto-)journalisten die al haar doen en laten probeerden vast te leggen. Het Duitse tijdschrift Das Neue drukte in 2005 foto's van haar appartement in Londen af. William overwoog naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te stappen om de privacy van zijn vriendin en zichzelf te beschermen. De media-aandacht zou niet meer ophouden.

Ondertussen werd Kate meer betrokken bij de koninklijke familie. In 2006 kreeg ze permanente beveiliging. Volgens kenners wees dat op een aanstaande verloving. In december 2006 verscheen ze met haar moeder voor het eerst bij een officiële ceremonie. Vanaf dat moment was ze vaker bij officiële gelegenheden te zien.

Op Kate's 25e verjaardag bereikte de media-aandacht een nieuw hoogtepunt, toen haar huis werd belegerd door journalisten. Er werden vergelijkingen gemaakt met prinses Diana, de moeder van prins William, die in 1997 in Parijs om het leven kwam, terwijl paparazzi haar achtervolgden.

In april 2007 ging het paar plotseling uit elkaar. Volgers van de koninklijke familie weten de breuk aan de constante media-aandacht die er voor de twee was. Kate en William gaven zelf geen verklaring.

Toen de relatie was hersteld, verscheen Middleton ook weer af en toe bij officiële openbare gelegenheden. Maar dat ze zelfs zonder prins William aan haar zijde verscheen op koninklijke bruiloften, was een duidelijk teken dat ze achter de schermen werd voorbereid op een publieke rol. Na haar huwelijk zal Kate door het leven gaan als prinses Catherine.