In strandtent Beachclub8, tussen de Eerste en Tweede Slag in Rockanje, is vrijdagochtend brand uitgebroken. De horecazaak valt niet meer te redden. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar het nabijgelegen duingebied.

De brand ontstond rond 4.30 uur. De brandweer is met meerdere eenheden aanwezig in de Zuid-Hollandse badplaats. In verband met de waterwinning zijn op voorhand meer blusvoertuigen ter plaatse gevraagd. De strandtent staat dichtbij het duingebied, waardoor er risico is dat de vlammen daarnaar overslaan. Om te voorkomen dat dit gebeurt, houdt de brandweer de duinen nat. Er is een drone ingezet om de warmste delen van de brand te kunnen zien. Daardoor weet de brandweer waar extra inzet nodig is en waar het duingebied nat moet worden gehouden.

Naast de strandtent staat een gastank. De brandweer heeft een waterkanon ingezet om te voorkomen dat deze ook vlam vat. Omdat de brand in een natuurgebied woedt, is het een uitdaging om genoeg bluswater te verkrijgen. De brandweer heeft zoet water nodig voor het blussen, zeewater is daarom niet geschikt. Met brandslangen van wel 1.500 meter wordt water uit het dorp gehaald.

De Eerste Slag, een van de toegangswegen naar het strand van Rockanje, is afgesloten. Ook het parkeerterrein bij die weg is dicht. Speciale voertuigen van de brandweer hebben die ruimte nodig om te kunnen ondersteunen bij de waterwinning. Het strand is te bereiken via de Tweede Slag. De parkeerplaats bij deze toegangsweg is wel open.

'We zijn er kapot van'

Beachclub8 moet als verloren worden beschouwd. In de horecazaak vonden regelmatig evenementen plaats, zoals dj-avonden en strandfeesten. Op vrijdag 26 augustus zou de tweede editie van het Celebrate Summer Festival van het strandpaviljoen plaatsvinden. De eigenaar werd rond 4.30 uur gebeld dat de club in lichterlaaie stond. De medewerkers van de strandtent 'zijn er kapot van' en bedanken voor de hartverwarmende berichten die zij hebben ontvangen, zo is te lezen in een Facebook-bericht.

De brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden. Daarbij komt veel zwarte rook vrij, dat over het strand trekt. Omdat de wind richting zee staat, hebben omwonenden in principe geen last van de rook, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). De brandweer laat het pand tot aan de grond uitbranden. De woordvoerder schat in dat dit nog zo'n drie uur gaat duren.

Hoe de brand kon ontstaan, is nog onduidelijk. De woordvoerder van de VRR verwacht dat dit ook lastig vast te stellen zal zijn, aangezien het pand volledig uitbrandt.

In 2010 ging op dezelfde plek strandtent Cinq in vlammen op. Het vuur blussen bleek toen, bij afwezigheid van bluswater, een uiterst lastige zaak. Voor de brandweer is het nu belangrijk om te voorkomen dat de vlammen overslaan naar het duingebied, zeker met de duinbrand in Ouddorp van afgelopen dinsdag in het achterhoofd. Daarbij ging zo'n acht hectare natuurgebied verloren.