Crimineel geld witwassen met investeringen in vastgoed. De directeur van een administratiekantoor in Rotterdam wist er volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel raad mee. Er zouden honderdduizenden euro’s mee gemoeid zijn. Na een zes jaar lang lopend onderzoek heeft de rechtbank geoordeeld: de man moet twee jaar de gevangenis in.

De vijftigjarige Capellenaar TahiR. wordt door het OM 'de onbetwiste hoofdrolspeler' genoemd in tal van duistere zaken, waarin bakken fout geld omgingen. Alleen al in een kluis bij een bank die door R. werd gehuurd, werd 309.000 euro cash aangetroffen, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren.

Berichten uit het inlichtingencircuit zetten speciale onderzoeksteams al in 2016 op het spoor van de geboren Pakistaan. Investeringen in Dubai en in recreatieparken in en buiten Nederland; R. zou grote sommen fout geld hebben opgestreken met illegale transacties. Het was reden om de boekhouder af te luisteren.

Zwart geld

Zo luisterde de recherche mee toen een sportschoolhouder zich in april 2018 in het kantoor van R. meldde met het verhaal dat zijn onderneming uit zijn jasje was gegroeid. Hij wilde uitbreiden. De ruimte was er, het geld ook. Maar er was één dingetje: hij had alleen zwart geld.

R. zei tegen een honorarium van 10 procent van het met de transactie gemoeide bedrag het probleem wel te kunnen oplossen. Het aankoopbedrag zou als lening vanuit een firma en bij voorkeur rechtstreeks aan de notaris worden overgemaakt. R. gaf aan de contanten eventueel in termijnen te willen ontvangen.

Tijdens het onderzoek kwamen nog acht verdachten in beeld, allen betrokken bij duistere financiële praktijken. Een van hen is vrijgesproken. De opgelegde straffen voor de andere mannen variëren van taakstraffen tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Enkele met de fraude gemoeide bedragen en verworven vastgoed zijn verbeurd verklaard.