Een aantal grote zorginstellingen in de stad heeft zich aangesloten bij het Rotterdams Klimaatakkoord. Ze bundelen hun krachten met als doel de C02-uitstoot en milieuvervuiling fors te verminderen.

Het gaat om de Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia Ziekenhuis, het Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis en Vlietland en revalidatiecentrum Rijndam. Samen vormen zij de klimaattafel Zorg.

De ziekenhuizen gaan onder meer proberen minder afval te produceren. De verwerking van medisch afval van operatiekamers is goed voor ongeveer 80 procent van de uitstoot van ziekenhuizen en dat moet veranderen, aldus de zorginstellingen. De instellingen willen ook kijken naar duurzame materialen en energieverbruik.

Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) vindt het goed om te zien dat de zorginstellingen hun krachten bundelen. "Zorginstellingen en ziekenhuizen verbruiken veel energie, voedsel en grondstoffen. De sector is verantwoordelijk voor zo'n 7 procent van de totale CO2-uitstoot en dat leidt tot negatieve effecten voor de gezondheid van de mens en het milieu. Ik ben blij dat de zes grote zorginstellingen in de stad de krachten bundelen voor de inzet van onze klimaatdoelen."