De eerste drie verdachten van de Coolsingelrellen staan woensdagmiddag voor de rechter. Ze zouden spullen naar de politie hebben gegooid.

Het gaat om een 29-jarige man uit Delft, een 26-jarige vrouw uit Spijkenisse en een Rotterdammer van 21. Ze komen voor tijdens een zogeheten supersnelrechtzitting.

Vier andere verdachten zijn dinsdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Eén van hen, een 33-jarige Rotterdammer, zou tijdens de rellen hebben geprobeerd om een agent met een ijzeren staaf te slaan. Justitie verdenkt hem van poging doodslag. Hij blijft nog zeker twee weken achter de tralies.

De overige drie verdachten - een Rotterdammer (29), Dordtenaar (23) en Schiedammer (19) - zouden vrijdagavond voorwerpen naar de politie hebben gegooid. De Dordtenaar mag zijn proces in vrijheid afwachten. De rest, ook verdacht van openlijke geweldpleging tegen goederen, blijft in de cel.

Honderden relschoppers zorgden vrijdagavond voor een ongekende chaos op de Coolsingel en omliggende straten. De dreiging was zo groot dat agenten zich genoodzaakt voelden om gericht te schieten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde het een 'orgie van geweld'.