Stop het geweld en de haat tegen lhbti’ers! Met die boodschap gaan vandaag naar verwachting honderden demonstranten de straat op in Rotterdam. Aanleiding voor de protestmars is een reeks incidenten tegen lhbti’ers.

De zogeheten Pride Mars begint om 11 uur bij het stadhuis aan de Coolsingel en eindigt drie uur later bij de Parkkade aan de Maas. De protestmars komt dit jaar in plaats van de Pride Walk, dat voor coronatijd altijd het hoogtepunt was van de Rotterdamse Pride Week. Door de coronamaatregelen werd dat programmaonderdeel eerder dit jaar geschrapt uit de roze feestweek.

Rotterdam is de afgelopen maanden opgeschrikt door verschillende incidenten, waarbij onder andere het pand van lhbti-organisatie COC werd beklad. In andere delen van het land was het ook raak: in Amsterdam-West werd recentelijk nog brand gesticht in een studentenflat omdat een van de bewoners de regenboogvlag had uitgehangen. In het Noord-Brabantse Reek werd vorige maand een bezoeker van een homo-ontmoetingsplaats mishandeld door meerdere mannen.

Hypocrisie

Een veelgehoord geluid in lhbti-kringen is dat de overheid te weinig doet tegen lhbti-geweld. Belangenvereniging De Roze Leeuw beschuldigde de gemeente Rotterdam in juni dit jaar nog van hypocrisie toen ze de Erasmusbrug in regenboogkleuren liet uitlichten als protest tegen een Hongaarse wet die het promoten van seksualiteit aan kinderen verbiedt. ,,We kunnen wel met het vingertje gaan wijzen, maar het is beter om eerst in eigen land orde op zaken te stellen,’’ zei voorman Lennard van Mil daarover tegen deze site.