Het personeel van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam legt dinsdag het werk neer. De ziekenhuismedewerkers sluiten zich daarmee aan bij de landelijke staking voor eerlijke arbeidsvoorwaarden in academische ziekenhuizen, zo meldt vakbond FNV donderdag.

Het ziekenhuispersoneel vraagt met de staking om 'eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen', aldus de FNV. Volgens de vakbond is de staking de grootste ooit door medewerkers van academische ziekenhuizen.

Vanwege de staking wordt er dinsdag op veel afdelingen een zogeheten zondagdienst gedraaid. Dit heeft consequenties voor sommige geplande operaties en dagbehandelingen. Deze patiënten worden gebeld. Poliklinische bezoeken, geplande opnames zonder operatie en spoedzorg gaan gewoon door.

Eerder op donderdag maakte het kabinet bekend 675 miljoen euro extra uit te trekken om salarissen van mensen die in de zorg werken te verhogen. De vakbonden zien het als een bescheiden eerste stap, maar vinden het wel te weinig. "Het is nog niet genoeg voor de zorgsalarissen en dus het koopkrachtbehoud van álle medewerkers in de zorg", aldus de FNV.

In totaal doen duizenden medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht mee aan de staking.