Een voormalig douanier uit Barendrecht (27) is aangehouden, omdat hij drugscriminelen informatie zou hebben doorgegeven over controles in de Rotterdamse haven. Dit blijkt volgens justitie uit zijn gehackte versleutelde telefoon.

Het Openbaar Ministerie stelt dat de man informatie doorgaf over controles van specifieke ladingen in de Rotterdamse haven. Ook zou hij gegevens over de importgeschiedenis van bedrijven én risicoprofielen hebben doorgespeeld.

Hierdoor konden drugscriminelen een inschatting maken over de controles. Dat is uitermate nuttig, omdat zij vervolgens de kans zo klein mogelijk kunnen maken dat hun partijen drugs - soms ter waarden van honderden miljoenen euro's - in de handen van de opsporingsdiensten vallen.

Dit alles maakt justitie op uit de versleutelde Sky ECC-telefoon die de Barendrechter in zijn tijd als douanier gebruikte. De servers van de berichtendienst werden eerder dit jaar door de politie gekraakt, waardoor plotsklaps een stortvloed aan informatie beschikbaar kwam.

Sky was op dat moment de grootste aanbieder van cryptotelefoons. Dit soort mobieltjes zijn populair onder criminelen, omdat ze versleuteld zijn en bijvoorbeeld ook op afstand gewist kunnen worden.

De Barendrechter is een bekende van justitie: eerder dit jaar werd hij veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor het schenden van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte. Toen het onderzoek naar die feiten liep, was de data uit de telefoon nog niet beschikbaar.