Studenten die op zoek zijn naar een maatschappelijk betrokken bijbaan opgelet. De gemeente Rotterdam zoekt tientallen 'tutors' om bijles te geven aan leerlingen die vanwege corona op achterstand zijn geraakt. Om te beginnen in Rotterdam-Zuid.

Het was hardop dromen voor de Rotterdamse schoolbesturen. Want ze hadden ineens wel heel veel geld te besteden. "Dit is zóveel geld, wat kunnen we daar niet mee doen? Dit moeten we gewoon goed besteden", zegt Diane Middelkoop, bestuurder van scholenkoepel PCBO.

Die pot geld van het Rijk, het 'Nationaal Programma Onderwijs', is een eenmalige financiële injectie van 8,5 miljard euro om de komende twee jaar corona-achterstanden weg te werken. Scholen en gemeenten mogen zelf voor een groot deel bepalen waar dit geld aan wordt besteed. Onderwijswethouder Said Kasmi (D66) heeft, in samenspraak met de scholen, zijn ei gelegd.

Meest in het oog springend is een programma waarbij hbo- en mbo-studenten persoonlijk bijles gaan geven aan leerlingen die het lastig hebben. "De vacatures staan open. We hopen dat studenten bereid zijn om leerlingen te ondersteunen op gebied van rekenen en taal. Het lijkt mij een mooie bijbaan. Ze krijgen betaald en kunnen een maatschappelijke bijdrage leveren", zegt Kasmi.

Om te beginnen worden vijftig 'tutors' gezocht, die ieder vier leerlingen onder hun hoede zullen nemen. De studenten worden eerst getraind voordat ze aan de slag gaan. De bijlessen starten op Zuid. De bedoeling is dat het wordt uitgebreid in heel Rotterdam. "Scholen kunnen zelf leerlingen aandragen die ondersteuning nodig hebben", zegt Middelkoop. Kasmi verwacht ook dat de tutors zullen fungeren als positief rolmodel.

Verder wordt ook het schoolmaatschappelijk werk uitgebreid. Desgewenst komt er een medewerker van het wijkteam op school, zodat kinderen in een vroeger stadium specialistische hulp krijgen.