En wéér was het vrijdagochtend raak in de Rotterdamse haven: de politie snapte vijf jongeren die mogelijk op zoek waren naar een partij drugs. De jongste was slechts veertien jaar oud.

Waarschijnlijk ging het om uithalers: jongemannen die door een criminele organisatie worden ingezet om drugs - veelal cocaïne - uit containers te halen vóór deze van het haventerrein worden gereden. Uithalers krijgen soms duizenden euro's per opgehaalde kilo.

Havenmedewerkers zagen de vijf vrijdagochtend in alle vroegte over het terrein van APM Terminals rennen. Het ging om man van 22 jaar oud en vier tieners: één van 17, twee van 16 en de veertienjarige. De politie gaat met ze in gesprek.

Volgens Jan Janse, hoofd van de Zeehavenpolitie, zijn uithalers vaak jongemannen die uit de armere Rotterdamse wijken komen. "Jonge gasten die veelal op straat actief zijn. We kennen ze soms ook uit onderzoeken naar geweld met messen of messenbezit."

Binnen een groep uithalers heeft één steevast de leiding, vertelt Janse. "Dat is iemand die precies weet hoe het werkt. De anderen zijn meelopers die vlak van tevoren van de straat zijn geplukt. Deze jongeren zien we meestal niet meer terug."

De Rotterdamse haven wordt de laatste weken overspoeld door drugscriminelen. Vaak komen ze weg met een boete van 95 euro, omdat de opsporingsdiensten geen drugs aantreffen. Het Openbaar Ministerie pleit daarom voor een nieuwe wet die het mogelijk maakt om een boete door een celstraf te vervangen.

Afgelopen maandag verkeerden negen uithalers nog in levensgevaar, nadat de deur van hun container in het slot was gevallen en ze zonder zuurstof kwamen te zitten. Daarop belde de groep het alarmnummer en konden de hulpdiensten hen bevrijden. Eén van hen is de afgelopen weken al zes keer op het haventerrein gesnapt.