Een pul, een zwanenkindje, is dinsdagavond ingeslapen nadat het diertje zwaargewond was aangetroffen in het water bij Theater de Stoep in Spijkenisse. Dat meldt de Zwanengroep Zuid-Holland.

Door een vishaak raakte de snavel van de pul zodanig beschadigd dat de tong aan de onderkant naar buiten hing. Zwanengroep Zuid-Holland vermoedt dat vissers de vishaak hebben teruggetrokken uit de snavel van de pul, waardoor deze scheurde.

Twee weken eerder ontving Edwin Vosselman van de Zwanengroep Zuid-Holland ook al een melding dat op dezelfde plek een zwaan in de problemen zat. Toen ging het om een moederzwaan, die Edwin wist te bevrijden van de vislijnen en -haken. De zwaan bleek verder ongedeerd en kon terug naar haar kinderen.

Kapotte snavel

Maar de pul van gisteren had niet zoveel geluk. Rond 20.15 uur kreeg Vosselman een melding dat er een jonge zwaan gewond was gezien in het water bij Theater de Stoep. Hij ging ernaartoe en trof het beestje bebloed en gewond aan, met een kapotte snavel waar de tong aan de onderkant naar buiten hing.

"De haak van de vissers is vast komen te zitten in de bek van de zwaan en waarschijnlijk door die eruit proberen te trekken, is de bek van het beestje gescheurd", vertelt Vosselman. "Ik heb veel gezien in mijn tijd bij de Zwanengroep, maar zoiets als dit nog nooit. Het beestje was met bloed en al achtergelaten in het water."

Het lukte Edwin om het beestje te vangen en reed er direct mee naar een dierenarts in Brielle. Daar bleek dat inslapen de enige optie was. "Het was een heel verdrietige situatie, maar we hebben de pul zo rustig mogelijk begeleid in het inslapen."

Handhaving

Voor hem was dit de druppel die de emmer deed overlopen. Hij gaat de komende tijd in gesprek met de dierenpolitie om te kijken of er strenger gecontroleerd kan worden op plekken als het water bij Theater de Stoep.

Daarnaast wil Vosselman ook kijken of het zwanengezin verplaatst kan worden naar een veiligere plek, zodat dit niet voor een derde keer gebeurt. "Iedereen moet kunnen vissen, maar neem je verantwoordelijkheid als er zoiets gebeurt en laat zo'n beestje niet voor dood achter."