De speeltuinen Pietje Bell en Taka-Tukaland in Rotterdam-Prins Alexander staan in de huidige vorm op de tocht. Beide plekken voldoen niet aan de nieuwe eisen die de gemeente Rotterdam sinds enige tijd heeft gesteld. Ook lijkt er weinig draagvlak voor de voorzieningen te zijn. Daarom wordt gekeken naar andere mogelijkheden.

De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (welzijn, CDA) gaf vorig jaar augustus aan dat de speeltuinen van de toekomst 'vitaal' moeten zijn en een sociale en centrale functie in de wijk moeten hebben. De gemeente wil een gevarieerde programmering, georganiseerd door de buurt zelf, een welzijnsorganisatie of een (sport-)vereniging.

Pietje Bell (Prinsenland) en Taka-Tukaland (Zevenkamp), die allebei worden gerund door de Rotterdamse welzijnsinstelling Buurtwerk, voldoen niet aan deze voorwaarden, is door Rotterdam vastgesteld.

"Dit betekent dat Pietje Bell in de huidige vorm ophoudt'', aldus Vanessa Bruin van de gebiedscommissie Prins Alexander. "Het wordt dan een speeltuin zonder toezicht wat ik heel jammer vind.'' Dit zou ook gelden voor Taka- Tukaland. "De speeltuin komt door een privaatrechtelijke huurovereenkomst niet tot zijn recht.''

Bruin, voorzitter van het wijkbestuur, noemde de gang van zaken dinsdagavond teleurstellend. "Dit is voor Buurtwerk en een kinderdagverblijf niet leuk om te horen."

De gebiedscommissie Prins Alexander erkent in een advies aan de Coolsingel dat het roer om moet, maar wijst ook op het potentieel wat Pietje Bell heeft voor de wijk en het Prinsenland. GroenLinks-lid Anneke van Dijk was verbaasd dat maar zo weinig mensen hadden gestemd hebben voor behoud. "Acht stemmen slechts."

Het gebied Prins Alexander telt naast Pietje Bell (Prinsenland) en Taka-Tukaland (Zevenkamp) nog drie speeltuinen: in de wijken Kralingseveer, Het Lage Land en Ommoord.