De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zich vrijdagochtend laten vaccineren tegen COVID-19 en van dat moment gebruikgemaakt om anderen ertoe op te roepen zich ook te laten vaccineren. "Stroop je mouw op en laat je prikken", zei Aboutaleb.

Met zijn oproep lanceerde Aboutaleb een campagne in negen talen, waarmee mensen ertoe worden opgeroepen zich te laten vaccineren. Hij maakt zich zorgen over de lage opkomst in sommige wijken van zijn stad, maar ook in de rest van het land.

Rotterdamse artsen sloegen vorige maand alarm over de lage opkomst in achterstandswijken. Vooral onder oudere migranten zou de vaccinatiebereidheid erg klein zijn: huisartsen spreken in sommige wijken van een opkomstpercentage van tussen de 30 en 40.

Aboutaleb sprak met de artsen die de noodklok luidden en uitte daarna ook zelf zijn zorgen. "Ik geloof dat ook mensen die vooral Turkse of Marokkaanse tv kijken genoeg horen over het belang van vaccineren", zei de Rotterdamse burgemeester toen. "Maar wat ons hier tegenwerkt, is de tegencampagne. Die is succesvol."

"Er zijn video's in het Arabisch, waarin wordt gezegd dat je door de injectie een chip in je lichaam krijgt waarmee je achtervolgd kunt worden. Het zijn giftige complottheorieën, die met name door allochtone jongeren veel bekeken worden. Ze komen zo ook in die families. Ik sprak pas jongeren in Rotterdam-Zuid en die waren ervan overtuigd dat de Amerikanen en Chinezen dit virus in de wereld hebben geholpen. De tegencampagne is giftig."

Aboutaleb benadrukte dat de campagne in negen talen wordt gevoerd. Leefbaar Rotterdam liet vorige maand tijdens een raadsvergadering nog weten moeite te hebben met voorlichting in verschillende talen, omdat de overheid zich zoveel mogelijk in het Nederlands zou moeten uiten. Aboutaleb onderstreepte echter dat het belangrijk is om iedereen in de stad en regio te bereiken, ook mensen die het Nederlands niet machtig zijn.